İkinci El Ayıplı Aracın İadesi

  • Aracın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; Satılanı (ayıplı aracı) geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (satış bedelini iade) seçimlik hakkını kullanabilir.
  • Size söylenenden farklı bir kusuruayıbı var ise satıcı bu durumdan doğrudan sorumludur.

İkinci el araç (otomobil veya motosiklet veya başka bir motorlu araç) satışları; alıcı ve satıcıya bir takım yükümlülükler getirmektedir. Bunların en başında, satıcının ayıptan sorumluluğu gelmektedir.

  • Otomobilin kazalı olup olmadığı, motor durumu, ekspertiz raporu,
  • Kaç kilometrede olduğu, Km’si ile oynanmış olup olmadığı,
  • Bu riskleri ortadan kaldırmaya dönük olarak 1 Nisan 2020’den itibaren ikinci el araç alım-satım işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunluluğu getirilmişti.

İkinci el araç alım satışında hukuki sorumluluk

Yönetmeliğe göre ‘Ekspertiz raporunu düzenleyen kişiler ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur’ hükmü vardır. 1 Nisan’dan itibaren eksper raporu alınması zorunlu satışlarda, satıcı ile birlikte raporu düzenleyen firmaların da hukuki sorumluluğu vardır.

Ayıplı araç alımında Dava Yolu

Ayıplı araç alımı durumunda seçimlik haklarını kullanamayan alıcılar, satıcının sorumluluğu ile ilgili durumlarda Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarını arayabilirler. Bu haklarından yararlanmak için dava zamanaşımı sürelerini geçirmemeleri gerekmektedir.

Araç Satışlarında Cayma Süresi

Sıfır Araçlarda iade edilebilmesi için bir cayma süresi belirlenmiştir. CAYMA SÜRESİ 30 GÜNDÜR. Bu sürede ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir. Tabi bu sürede ihtarname yolu ile seçimlik hakkı tercih edilerek sorun kısa sürede çözülebilir. Ancak satıcının böyle bir anlaşmayı kabul etmemesi durumunda dava açmanız daha doğru olacaktır. Bu durum ikinci el araçlar için de geçerlidir.

Ayıplı Mala İlişkin Açılacak Davalarda Zamanaşımı Süresi

Satıcı, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

İkinci El aracın Ayıplı Kusurlu olması halinde iadesi

  • Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; Satılanı (ayıplı aracı) geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme (satış bedelini iade) seçimlik hakkını kullanabilir.
  • İster sıfır olsun ister ikinci el olsun size söylenenden farklı bir kusuruayıbı var ise satıcı bu durumdan doğrudan sorumludur.
  • Aldığınız  araç ister sıfır olsun ister ikinci el olsun size söylenenden farklı kusurlu ayıplı ise satıcı bu durumdan doğrudan sorumludur. Araç Pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden bir avukat aracılığıyla profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önemli.

İkinci el araç satışlarında garanti süresi

İkinci el araç satışlarında, diferansiyel, elektrik aksamı, motor gibi konularda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılırsa, aracın satış tarihinden 3 ay sonra ya da araç 5000 km’ ye gelene kadar, satış yapılan işletmenin garantisi kapsamına girer. Sigortalı olmak koşulu ile bu ayıplı durumlar satıcı tarafından ortadan kaldırılabilir.

İkinci el araç satışlarında en çok hangi dolandırıcılık olayları yaşanmaktadır?

  • Sözde alıcının veya bir tanıdığının adına vekalet çıkarttıktan sonra, fiyatta ve ödemede anlaştınız. “Arabayı deneyeceğim”, “Para yatmamış başka banka şubesine gideceğim”, “Aracı servise götüreyim” gibi bahanelerle sizi ikna ediyorlar ve oyalıyorlar. Siz beklerken noter işlemleri gerçekleşiyor ve yeniden suret çıkarttırıp otomobili başka birine satıyorlar.
  • Noterde araç satış işlemi esnasında internet bankacılığından havale yapılıyor. Fakat mutlaka EFT saati geçtikten sonra olmasına dikkat ediliyor. Siz parayı aldığınızı zannederken eft ertesi güne kadar gerçekleşmeyeceğinden hemen eft işlemini iptal ediyorlar.
  • İkinci el araç satışında en çok görülen olay, Ağır hasarlı olan aracı tramer kaydına geçirilmeden yenilenip satılmasıdır. Tramer kaydı geç işlendiği için (45 günlük bir sürede) araç yenilenip satıldığında dolandırılma ihtimali de artmaktadır.
  • Noterde devir sonrası cezam var denip devri yapmanızı isterlerken kabul etmeniz halinde bu sefer başka isme devir yapıldığı için para gönderen hesap tarafından ihtar ile karşılaşılıyor. Aracı alan taraf elden para verdiğini bildirdiği durumlarda eldeki paradan da olma tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaktadır.
  • Sadece kaparo koparmak için bu pazarda olan dolandırıcıların araba almak veya satmakla bir alakası yok aslında.
  • Notere arabayı devralmaya gidiyorsunuz, yine bir son dakika acil durum icadıyla arabaya göre az miktar bir para istiyor örneğin 3 bin TL.  Anahtarı da size veriyor ki gitmeden diyor nasılsa anahtar sende. Halbuki anahtar yedek parayı alıp kaçıyorlar.